Ny liste over faldne 1914-1918

Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot har medio juni lagt en opdateret liste med oplysninger om pt. 6490 faldne og savnede soldater fra 1. verdenskrig med tilknytning til Sønderjylland ud på museets website. Der er som sædvanligt udarbejdet en række pdf-filer, hvori listen er sorteret på forskellig vis.
Denne opdaterede liste fra juni 2017 er den 8. liste siden 2012.

Baggrund for projektet:

Genindvielse af Den sønderjyske Kirkegaard, Braine, Frankrig, 2013.


Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, Landsarkivet for Sønderjylland (nu: Rigsarkivet, Aabenraa) samt en arbejdsgruppe bestående af frivillige, aktive slægtsforskere gennemgik i 2012 en række kilder (for perioden 1914-1925) for at identificere de faldne og savnede soldater fra 1. verdenskrig.
Dette arbejde resulterede i en liste på 5333 navne, der blev nævnt på mindetavlerne på Den sønderjyske Kirkegård i Braine, Frankrig, i 2013.

Det fortsatte arbejde:
Arbejdet med listen fortsætter, idet der endnu er frivillige, der gennemgår supplerende kilder og der jævnligt indsendes nye oplysninger af faldnes pårørende eller lokalhistorisk interesserede.
Arbejdet med kilderne udføres stadig primært af frivillige, mens arbejdet med selve listen fortsat ligger hos Hanne C. Christensen, Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, der var projektleder for arbejdsgruppen i 2012.

Hvem er på listen?
Hvis en krigsdeltager optræder i et dødsbiregister eller en kirkebog fra et nordslesvigsk personregister eller sogn, på en mindetavle eller i en efterladtesag eller nævnes i en tabsliste som født i Nordslesvig (og dette kan dokumenteres af en anden kilde)  – så føres personen ind på listen. Det er et fuldkommen objektivt kriterium.
Listen indeholder således oplysninger om fundne, navngivne soldater, der havde tilknytning til Sønderjylland – uanset herkomst, fødested, familieforhold, sindelag, religion eller politisk standpunkt.

Princippet er: Hellere én for meget end én for lidt.

I listen er også nævnt en del, der dør i årene 1918-1921 – disse er medtaget i listen, da en del er nævnt på de lokale mindesten, mens andre endnu ikke er hjemsendt, da de er indlagt på sygehuse mm.
Det er valgt, at medtage alle døde til og med 1921, der er nævnt på mindesten / mindetavler eller i Efterladtesagerne.

I den seneste version (fra juni 2017) er f.eks. tilføjet en del rettelser samt oplysninger fra ca. 65 % af de i alt ca. 4000 ansøgninger om efterladterente efter faldne og savnede soldater. Ansøgerne kan være børn, enker og forældre – i enkelte tilfælde endog svigerforældre eller den faldnes bedsteforældre.
Efterladtesagerne i Invalidenævnets Arkiv gennemgås af en lille gruppe frivillige og der er endnu en del arbejde inden gruppen er igennem alle sager.

Efterladtesagerne findes i Invalidenævnets Arkiv på Rigsarkivet, Aabenraa. Læs evt. mere om sagerne i Sønderjysk Månedsskrift, nr. 3, 2014.

Oplysninger søges
Nogle efterladtesager indeholder dog kun få oplysninger, hvorfor en del felter er udfyldt med “ikke oplyst” – det gælder også for felter, der normalt ville indeholde oplysninger om den faldnes navn, datoer og stednavne. Alle dokumenterede oplysninger, der kan hjælpe med at identificere disse personer er yderst velkomne.

Spørgsmål ang. listen samt oplysninger om fejl, supplerende oplysninger og lignende sendes til Hanne C. Christensen, Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot.
Den seneste version af listen (se datoen i øverste højre hjørne) kan altid findes på Museum Sønderjylland – Sønderborg Slots website.

Liste over faldne 1914-1918 med tilknytning til Sønderjylland fra Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot. Opdateret juni 2016.
Liste over faldne 1914-1918 med tilknytning til Sønderjylland fra Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot. Pilen markerer datoen, der viser, hvornår sidst er opdateret inden offentliggørelsen. Eksemplet her er listen fra juni 2016.

4 kommentarer til “Ny liste over faldne 1914-1918”

 1. Vedr. “Faldne sønderjyder 1914-18”
  Fantastisk arbejde – en side jeg benytter meget, når jeg skal finde oplysninger vedr. faldne 1914-18.
  Mit spørgsmål – er siden ude af drift/opdatering ?
  Jeg kan komme ind på siden, men ikke søge videre.

  Tak for en “rigtig god side” og for de andre “optegnelser”
  Hilsen
  Jens Simonsen

  Svar
  • Til Jens Simonsen.

   Tak for din kommentar.

   Listen over faldne på Museum Sønderjylland, som er nævnt i indlægget herover, har holdt “flyttedag” og kan ses på http://www.denstorekrig1914-1918.dk, hvor listen har været de sidste par år.
   Den nyeste offentliggjorte liste er fra april 2018.

   Der er pt. problemer med at åbne pdf-filer på http://www.denstorekrig1914-1918.dk, men det bliver der arbejdet på at løse.
   De fleste faldne og en del overlevende har desuden fået personlige sider, som kan findes under “Sønderjyder” i menuen øverst på siden.

   Med venlig hilsen
   Hanne Christensen
   webmaster for LASS.

   PS: Jeg svarer dig også via mail.

   Svar
 2. Min bedstemor (mormor) Christine Margrethe Erichsen født 1894 på Janishøj kro, var forlovet men en ung mand, der faldt under Den store Krig. Under et besøg sammen med min mor for mange år siden, på Kliplev kirkegård, Udpegede hun hans navn på mindestenen på kirkegården. Jeg kan desværre ikke huske navnet, og min mor er ikke mere.
  Jeg kan huske at de snakkede om, at han var enebarn, og det var et hårdt slag for forældrene.
  Er der mulighed for, ud fra de sparsomme oplysninger, at finde ud af hvem han var?

  På forhånd tak
  Jens Peder Mikkelsen

  Svar
  • Også besvaret via mail af webmaster 23. oktober 2019:

   Til Jens Peder Mikkelsen.

   Tak for dit spørgsmål, som du har indsendt via formularen på http://www.LASS1979.dk

   Det er Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, der opdaterer listen over de faldne. Sidste offentliggjorte version er fra april 2018 og kan findes på https://denstorekrig1914-1918.dk/faldne-lister/ . Der er pt. oprettet over 9.000 personsider for krigsdeltagere, både de faldne og overlevende. Siden drives af frivillige med Sønderborg Slot som tovholder.
   Siden opdateres dagligt med 100 år gamle nyheder, rettelser af eksisterende sider og oprettelse af nye personsider.

   Jeg vil foreslå, at du kontakter én af administratorerne på siden via mail. Det er muligt, at museet har supplerende oplysninger liggende.

   Alternativt kan du evt. kontakte Lokalhistorisk Forening for Kliplev sogn – se kontaktoplysninger på siden.

   Dit spørgsmål samt mit svar vil blive synligt på http://www.LASS1979.dk .

   Med venlig hilsen

   Hanne Christensen
   Mail: webmaster@nullLASS1979.dk

   Svar

Skriv en kommentar